bezár

Könyvfesztivál

Az írás a legjobb drog
Jonathan Franzen a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Videó: Jonathan Franzen díja
Háy János laudációja a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
A nevek például lefordíthatatlanok
Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés újrafordításáról Soproni András beszél
A magyar foci verbális változata
Gazdag József: Egy futballfüggő naplója – futball és irodalom a Könyvfesztiválon

Gyorsvonat a jeges jövőbe
Bong Joon-ho Snowpiercer című sci-fije a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon
Nők a fedélzeten
Beszámoló a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválról

Már a 2014-es Art Market Budapest is komoly színvonalat képviselt hazánkban, de amikor az ember egy olyan művészeti vásárt látogat meg, amelyen a világ kortárs művészeti krémje tolong a szabad standokért Szingapúrtól Kaszablankáig, akkor nehezen talál kivetnivalót a látottakban. A helyszín, a gyönyörű Grand Palais üvegkupoláján át besütő március végi nap, a fényviszonyok játéka még élvezetesebbé teszi a kortárs művészetfogyasztást.
art&design

Egy (performansz)kiállítás képei
Elvándorlás témában kiállítást szervezni ma Budapesten első hallásra nem tűnik eredeti ötletnek. A migráció, a menjek-maradjak kérdései már annyira aktuálisak, hogy szinte elcsépeltnek hatnak. Ennek ellenére a Ziggurat Project összművészeti megmozdulása során több érvényes és újszerű kérdésfelvetéssel találkozhattak az érdeklődők. 
irodalom

Alternatívák a műalkotások finanszírozására
Úgy gondolom, elég sok problémát szül, ha egy kulturális projekt 100%-ban állami pénzből szeretné finanszírozni magát. Egyrészt ez túlságosan homogenizálhatja a születő művészeti alkotásokat, másrészt azok így a felső hatalom által kontroll alatt tarthatóak. Ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy az államnak feladata lenne "eltartani" ezeket a projekteket. Szerencsére azonban a kultúra sok területe, például a könyvkiadás is felismerte, hogy léteznek úgynevezett alulról építkező kezdeményezések, díjszerű támogatások, közösségi finanszírozási módok stb., amelyek megnövelik ezen alkotások mozgásterét. Ezekről a projektekről, díjakról, a Balaton Methodról és a Könyvmecénásról Tsík Sándorral, a Csimota Kiadó szerkesztőjével beszélgettünk.
irodalom

Összefogva, de külön utakon
Negyedik alkalommal rendezik meg 2015. április 24-én este a Kis Könyves Éj elnevezésű, országszerte egy időben több helyszínen is zajló programsorozatot, ami idén  már a Budapeti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik hivatalos kísérőrendezvénye is egyben. Bő egy héttel az esemény előtt a Massolit Book ands Caféban tartott sajtótájékoztatón a főszervezők. Vértes Judit, Vörös Júlia és Mészáros János beszéltek a kezdetekről, külföldi példákról, alapkoncepcióról, támogatókról és együttműködő partnerekről, valamint  a résztvevő boltok jelenlévő képviselői is bemutatták saját prgramkínálatukat.   

A költészet még sosem volt ennyire menő…
Zseblámpafényben című est a Trafóban
Közösségi művészet és iskolai projektek
Interjú Németh Szilviával a Creative Partnerships programról

Áprilisi para a posztmodern jegyében
A Technologie und das Unheimliche harmadik, Enigma című számának bemutatója
Mielőtt átváltozom
Justin Benson, Aaron Moorhead: Újjászületés
A Google és az Alzheimer
Richard Glatzer, Wash Westmoreland: Megmaradt Alice-nek
Házhoz jön a szépirodalom
Anne Fontaine: Gemma Bovery

Egy rendicsekli sorozat
Holly Smale: Geek girl
A szertelen kis cuki nyuszi
Interjú Rippl Renátával

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés