bezár

Pokoli tánc
Orfeusz és Eurüdiké Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix koreográfiájában

színház

Budapest Night
Szabó Borbála darabja újabb kísérlet arra, hogy Vörösmarty Csongor és Tündéjét közelebb hozzák a mai tizenévesekhez. A két címszereplő ezúttal a budapesti éjszakában keresi önmagát és egymást, ahogy az előadás is saját magát.
gyerek

A mopszsétáltatás, mint a boldog élet titka
Egy fiatalos, aktív, az élet apró örömeit élvezni képes nagyapa és csak a munkájának élő szomszédja a két főszereplője Catarina Sobral Az én nagypapám című könyvének, melyet 2014-ben a Bolognai Gyermekkönyv Fesztivál Illusztrációs Nagydíjával tüntettek ki. A képekből az Arnoldo Kávézóban nyílt kiállítás az Eleven Tavasz programsorozat keretében.   
art&design

Zene és tánc az ékszerben
Budakeszin egy nem mindennapi ötvösműhelyre, a Splendorra bukkantunk. A tulajdonos házaspár, Nagy Dániel és Nagyné Ráski Orsolya az ékszerkészítést újból művészeti szintre emelte, emlékeztetve ezzel a reneszánsz korában kezdődő hagyományra. De ők inkább a jövő- és a megrendelők számára terveznek. Egy medálban például egy héttagú család történetét és jelenét tudják elmesélni. A titokról kérdeztük őket – más szóval, a Nagy Szépségről –, aminek az ötvenöt nemzetközi díjat és a folyton megújuló ötleteket köszönhetik.
Aki az acb Galériába lép mostanság, olyan művekkel találkozik, amelyek korukat tekintve egyáltalán nem mondhatóak fiatalnak, sőt lassan klasszikussá kellene válniuk. A Ladik Katalin munkáiból összeállított válogatás (The Voice of a Woman) főként a 70-es években bemutatott performanszok dokumentumaiból merít, mégis olyan eleven, hogy a klasszikus fogalmát leginkább a problémafelvetések jelentőségét tekintve emlegethetjük.

Cannes-ban a film

A szabály, az szabály
Ken Loach I, Daniel Blake című filmje Cannes-ban
Előfordul, hogy rád csapják az ajtót
Az American Honey a Cannes-i versenyprogramban

Eleven hús
Herman Koch: Nyaraló úszómedencével

Bűnös barátságok
Arnon Goldfinger: A lakás
A paráztatás dinamikája
McDonagh-darab a Radnóti Színházban

Egy birodalmat belülről
Anthony Russo, Joe Russo: Amerika kapitány: Polgárháború
Az Úr Nyolcadik Kerülete (rádiójátékpremier)
A kertvárosok mind hasonlók egymáshoz, minden rossz hírű negyed a maga módján az.

A westernfilm és a horror műfajának találkozása általában a „totál középszer” és a „kritikán aluli gagyi” végpontok által határolt skálán elhelyezhető filmeket eredményezett a vadnyugati sztorikat író S. Craig Zahler Csontok és skalpok című hibridjéig, mely szerencsére kiemelkedik a szürke tömegből.
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a világhírű Kodály Vonósnégyes "hazai" vendégeivel adott koncertet a Zeneakadémián. A gesztus inkább nagylelkűnek, mint hasznosnak bizonyult, ahogy beszámolómból kiderül.
gyerek

A lélek önkéntes börtönének mélyén
Bár az internetes molesztálások révén az utóbbi időben nagyobb figyelem irányul a kamaszkori öngyilkosság jelenségére, és a hírekben hallott történetek is képesek belőlünk felháborodást, dühöt kiváltani, a közvetlen környezetünkben élők problémáit mégis hajlamosak vagyunk elbagatellizálni. A Móra Kiadó nemrég két olyan young adult regényt is megjelentetett, amely ugyan két nagyon is különböző megközelítésből, ám ugyanarról a jelenségről bennünk élő képet igyekszik árnyalni.     
irodalom

Minden gondolkodás kockázat
Majd a címben idézett gondolatot Háy János így folytatta: „de vállalnod kell, hogy esetleg olyasmivel ütközöl, ami konszenzuálisan nagyon el van fogadva.” Ámbár a nap elbújt, és jó sok felhő lepte el az eget szombaton, amikor az Ország, város, fiú, lány bemutatkozott a Millenáris Szabadtéri Színpadán, azért Háy János legújabb könyvét derűs hangulat és népes érdeklődő közönség vette körül a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A színpadon az író mellett a két kérdező: Karafiáth Orsolya és Barna Imre, valamint a zeneileg, szál gitárral közreműködő Szűcs Krisztián, aki a Kicsi nagy isten című számot, Háy versét énekelte először, merthogy van benne litván, mongol és lett, márpedig ez egy utazós könyv, amit itt bemutattak.

Anarchia és rend
Thomas Vinterberg: A kommuna
Jazz a világ pereméről
GetCloser Budapest 2016 – GFS Trio 2016. április 23. MomKult

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés